Széchenyi 2020 projekt

A kedvezményezett neve: A Független Egészségügyi Szakszervezet a Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvánnyal konzorciumban

A projekt címe: GINOP-5-3-5-18-2020-00186 számú projekt, Az idősödő munkavállalók alkalmazása az egészségügyi és szociális ágazatban

A szerződött támogatás összege: 15 623 775 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt azonosítószáma: GINOP-5-3-5-18-2020-00186

Az indulás ideje: 2020 november 01

A tervezett befejezés ideje: 2022 április 30

A projekt tartalmának bemutatása:

Az egészségügyi és szociális ágazat évek óta munkaerőhiánnyal küzd, ezért igen fontos lenne, hogy az a sok szakmai tudás, amivel az egészségügyi dolgozók rendelkeznek, minél tovább hasznosulnának. Míg az orvosok esetén tapasztalható a hosszabb életpálya, a középfokú képzettségű dolgozók esetén inkább a korai nyugdíjba vonulást láthatjuk.

Tekintve, hogy a bérek még ma sem magasak, ez gyakran vezet elszegényedéshez. Előfordul a nyugdíj melletti munkavégzés, azonban ennek a lehetőségei a szociális intézményekben kevésbé támogatottak, az egészségügyben a sok adminisztráció, a nyugdíjról való átmeneti lemondás hat elrettentően.

A FESZ pályázati támogatást nyert annak érdekében, hogy pontosabban feltárja a korai nyugdíjazás motivációit és azt is, hogyan lehetne jobban ösztönözni a munkavállalókat a hosszabb ideig tartó munkavégzésre, és hogyan lehetne a munkafeltételeket is kedvezőbbé tenni ehhez. A projekt része megalapozó kutatás folytatása, javaslatok összeállítása az ösztönzőbb munkavállaláshoz, az idősödő munkavállalók szakmai támogatása, tanácsadás a nyugdíjazással és a további munkavállalással kapcsolatban. Bemutatjuk a nyugdíjazás vagy a további munkavállalással kapcsolatos anyagi helyzetet, hogy megkönnyítsük a választást. Képzést is szervezünk tisztségviselőinknek, hogyan tudnak hozzájárulni a konkrét munkahelyeken a dolgozók megtartásához, bátorításához. Együttműködünk a nyugdíjasok szervezeteivel, a munkaügyi szervezettel is, hogy segítsünk munkát találni azoknak, akik dolgoznának a nyugdíjuk mellett.

A projekt 2020. novemberében indult és 2022. április végéig tart. Kísérjétek figyelemmel annak folyamatát.